Linares, Andalusië

Linares Linares ligt dertig kilometer ten noordoosten van Jaén en is rijk aan kunst en traditie. Dompel je onder in een eeuwenoude geschiedenis van mijnbouw, flamenco en stierenvechten of ga op zoek naar de indrukwekkende muurschilderingen. Wanneer het tijd is om te eten, ga je naar een bar of café waar het begrip tapas tot een kunstvorm is verheven, of naar een van de restaurants waar de lokale olijfolie de basis is van vele gerechten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Archeologische vindplaats van Cástulo

Vlak buiten het centrum van Linares vind je de archeologische vindplaats van de stad Cástulo. Cástulo is een echte archeologische schat en daardoor de belangrijkste bezienswaardigheid in Linares. Pas in 2000 wordt Cástulo ontdekt bij het nemen van luchtfoto’s van de omgeving. De Iberisch-Romeinse stad was tijdens de Romeinse tijd een van de tien belangrijkste steden van het Iberisch schiereiland dankzij zijn zilver- en loodmijnen. De meest indrukwekkende opgraving die tot nu toe is gedaan, is een mozaïekvloer van zo’n 55 vierkante meter. De vloer dateert van de eerste eeuw na Christus en is nog in goede staat.

Linares

Archeologisch museum van Linares

Nadat je de archeologische vindplaats van de stad Cástulo hebt bezocht, kan een bezoek aan het archeologisch museum van Linares niet achterblijven. In het archeologisch museum van Linares, gelegen aan de zuidkant van het centrum, vind je de belangrijkste stukken die zijn gevonden tijdens de opgravingen in Cástulo. Het museum is onderverdeeld in zes verschillende ruimtes die ieder een aparte periode tentoonstellen. Zo maak je een mooie reis door de tijd. Een van de meest bijzondere stukken die je in het museum vindt, is de Pataten van Christus in Majesteit. Het stuk wordt beschouwd als een van de eerste bewaarde voorstellingen van de figuur Jezus Christus.

Linares

Museo Hospital

Aan de zuidzijde van de stad vind je het ziekenhuis van de markiezen (Museo Hospital de los Marqueses de Linares). Dankzij donaties van de markiezen van Linares kon het ziekenhuis tussen 1905 en 1917 gebouwd worden. Met de bouw van het ziekenhuis werden de ernstige sanitaire problemen van destijds in Linares gedeeltelijk verlicht. Het ziekenhuis is ongetwijfeld een van de mooiste Spaanse ziekenhuizen. Het H-vormige gebouw is neogotisch van stijl en heeft daardoor een erg indrukwekkend voorkomen. In de crypte bevindt zich het mausoleum waar de markiezen rusten.

Linares

Raphael Museum

Aan de zuidkant van het centrum bevindt zich het Raphael Museum, dat in het teken staat van zanger en acteur Rafael Martos Sánchez. Internationaal is hij, mede door zijn twee deelnames aan het Eurovisie Songfestival bekend onder de naam Raphael. Het museum bevindt zich in El Pósito, een opvallend gebouw uit het begin van de achttiende eeuw. In het museum vind je ruim vierhonderd originele stukken en documenten uit de carrière van de zanger. Bij aanvang van de tour, word je in een spectaculaire video welkom geheten door de wereldberoemde Raphael zelf.

Raphael Museum

Paseo Virgen de Linarejos

In het noordoosten van de stad vind je de Paseo Virgen de Linarejos, een prachtige groene boulevard waar je een fijne wandeling kunt maken. Aan weerszijden vind je bankjes met hierop beelden die de geschiedenis van Linares vertellen. Ook vind je er diverse winkels, bars en restaurants en het stationsgebouw met daarin het mijnmuseum.

Paseo Virgen de Linarejos

Arena van Linares

Aan het einde van de Paseo Virgen de Linarejos bevindt zich de arena van Linares. De arena werd gebouwd in 1866. De bekendste gebeurtenis in de arena is de dood van matador Manolete in augustus 1947, door stier Islero. Naast de deur van de cuadrillas vind je een insigne ter nagedachtenis aan het noodlottige voorval.

Arena van Linares
Ballon!