Parque Natural de la Sierra de Andújar, Spanje

Natuurpark Sierra de Andújar Parque Natural de la Sierra de Andújar is een schitterend natuurpark gelegen in het Spaanse Andalusië. Het is een indrukwekkend gebied met een grote diversiteit aan flora en fauna. Wandel door de rotsachtige heuvels en neem plaats op de mooiste plekjes aan de rivier. Of geniet van een van de best bewaarde mediterrane bossen van het land. Misschien spot je wel wilde zwijnen, herten of lynxen. Boven het gebied cirkelen regelmatig adelaars en er huist een kolonie zwarte gieren. Kies een van de prachtige wandelingen door het park en kijk wat jij allemaal kunt ontdekken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum Viňas de Peňellana

Dertien kilometer noordelijk van de stad Andújar vind je het bezoekerscentrum Viňas de Peňellana. Als je Parque Natural de la Sierra de Andujar wilt bezoeken, en vooral als je hoopt wat wilde dieren te gaan spotten, is een bezoek aan dit bezoekerscentrum aan te raden. De medewerkers weten precies in welke gebieden de kans het grootst is dat je dieren zult spotten. Natuurlijk is het dan nog altijd geluk hebben, maar een beetje extra informatie kan nooit kwaad. Daarnaast kun je hier een tentoonstelling over de lynx en wolf bekijken en kunnen ze je helpen bij het plannen van de mooiste wandeltochten. Let wel op dat de openingstijden van het bezoekerscentrum beperkt zijn.

Lynxen Sierra de Andújar

Wandeltochten

In het natuurpark zijn een aantal goed aangegeven wandelroutes te vinden. Hier kun je heerlijk op eigen initiatief het gebied verkennen. Als je goed oplet zou je zomaar wat wilde dieren tegen kunnen komen. Als je speciaal voor de wilde dieren naar het gebied komt, zou je er ook voor kunnen kiezen om in een van de omliggende dorpen een georganiseerde trip te boeken. Deze nemen je vaak mee naar privé terrein, waar de kans op het spotten van bijvoorbeeld lynxen een stuk hoger ligt.

Sierra de Andújar

Wandeling Encinarejo

Deze wandeling van drie kilometer (een kant op) loopt langs de Jándula-rivier. De wandeling begint waar de weg JV5010 het park binnenkomt. Dit is ten noorden van de stad Andújar. Je wandelt over de IJzeren Brug. Hier vlakbij vind je een mooie picknickplek om even te rusten. Als je je wandeling door de schitterende bossen vervolgt kom je uiteindelijk bij het Encinarejo reservoir. Hier kun je heerlijk van het verfrissende water genieten, dus vergeet je zwemspullen niet!

Sierra de Andújar

Wandeling Heiligdom Onze Heilige Vrouwe van het Hoofd

Dit is een eenvoudige rondwandeling van ongeveer vier kilometer. Ook voor deze wandeling neem je de JV5010 en deze route begint ongeveer een kilometer voor de bocht richting de Hermitageweg. Na een fijne wandeling door een dennenbos klim je de heuvel naar de hermitage op. Het heiligdom is een belangrijke pelgrimsplaats voor de lokale bevolking. Vanaf het hoogste punt heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Als je genoeg genoten hebt van de schitterende vergezichten neem je dezelfde route weer terug.

Sierra de Andújar

Naar Lugar Nuevo

Vanaf de heuvel van Cabeza kun je in zes kilometer naar Lugar Nuevo wandelen. Het is een eenvoudige wandeling, die op het bospad ten zuiden van de hermitage begint. In deze bossen wonen fazanten, adelaars en gieren, dus let goed op en wie weet kom je er een paar tegen. Onderaan de heuvel wandel je over een authentieke Romeinse brug over de Jándula-rivier. Een schitterende wandeling om de flora en fauna van het gebied beter te leren kennen.

Zwarte gieren Sierra de Andújar

Dorpen

In Parque Natural de la Sierra de Andújar ligt maar één klein dorpje. Virgen de la Cabeza ligt midden in het park en wordt omgeven door de mooiste natuur. Rondom het park vind je iets grotere dorpen, zoals Andújar, Baňos de la Encina en Bailén. Stuk voor stuk karakteristieke plaatsjes, waar je cultuur en historie kunt opsnuiven. Een fijne afwisseling naast de schitterende natuur in het natuurpark.

Andújar

Vervoer

Het zuidelijke gedeelte van Parque Natural de la Sierra de Andujar is een stuk beter toegankelijk dan het noordelijke gedeelte. In het zuiden lopen meer wegen en de toegang tot het park is hier een stuk eenvoudiger. De meeste dorpjes liggen ook aan de zuidelijke kant van het park. De wandelroutes in het park zijn goed aangegeven en redelijk eenvoudig te bewandelen. Voor het spotten van wilde dieren kan het wel handig zijn om met een gids op pad te gaan.

Ballon!