Parque Natural de los Montes de Málaga, Andalusië

Natuurpark Montes de Málaga Vlak bij de stad Málaga vind je Parque Natural Montes de Málaga. Het wordt ook wel gezien als de groene long van de streek. In het natuurpark wonen veel dieren en vogels. In het bergachtige gebied ligt ook de oorsprong van de Guadalmedina-rivier. Het park heeft een bewogen geschiedenis. Vanaf de vijftiende eeuw tot aan het eerste decennia van de twintigste eeuw zijn er veel eeuwenoude bomen gekapt voor de aanleg van wijn- en olijfboomgaarden. Deze ontbossing had talloze overstromingen tot gevolg, die de steden en dorpen in de regio verwoestten. In 1930 werd er besloten om het gebied te herstellen door middel van herbebossing en de aanleg van de El Agujero-dam. Nadat dit proces volledig was voltooid werd het gebied in 1989 uitgeroepen tot natuurpark.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Ecomuseo Lagar de Torrijos

In dit museum uit 1843 leer je alles over de oude ambachten uit de regio. Ontdek hoe vroeger wijn en brood werd gemaakt en bezoek een van de oude oliemolens. Het Ecomuseum doet ook dienst als bezoekerscentrum. Krijg hier meer informatie over bijvoorbeeld wandelingen in Parque Natural Montes de Málaga. Ook worden er vanuit hier diverse activiteiten georganiseerd.

Ecomuseo Lagar de Torrijos

Route van Torrijos

Deze wandeling begint bij het Ecomuseum en loopt zo’n 2,5 kilometer langs de waterloop van de Arroyo Chaperas. Tijdens de wandeling kom je negentiende-eeuwse huizen tegen, zoals Lagar de Santillana. Dit was vroeger een van de belangrijkste woningen van de Montes. Tegenwoordig is het behoorlijk vervallen, maar is het nog wel een mooi inkijkje in de geschiedenis van het gebied. In het gebied zie je vaker een lagar; een typische boerderij of landhuis uit de negentiende eeuw.

Route van Torrijos

Route El Cerrado

Je begint deze rondwandeling van vier kilometer bij recreatiegebied El Cerrado, op iets meer dan een kwartier rijden vanaf het Ecomuseum. Je kunt bij El Cerrado eenvoudig je auto parkeren om aan de wandeling te beginnen. In deze regio van het park woedden in 1989 flinke bosbranden. Hoewel de natuur zich ondertussen grotendeels hersteld heeft, zie je op sommige plaatsen nog steeds de schade die het vuur heeft aangericht. Onderweg kom je ook op het uitkijkpunt Mirador de Cochino. Vanaf hier heb je een werkelijk adembenemend uitzicht over de omgeving en met name over de stad Málaga. Neem de tijd om de schoonheid van het gebied in je op te nemen.

Route El Cerrado

Sendero de Picapedreros

Als je in een ander gedeelte van het park wil wandelen, kun je kiezen voor de zeven kilometer lange wandeling naar de spectaculaire waterval van Picapedreros (one-way). Hier klettert het water van zo’n dertig meter hoogte naar beneden, dat voor een indrukwekkend plaatje zorgt. De wandeling begint in het zuidwestelijke gedeelte van Parque Natural Montes de Málaga, je neemt de afslag Jardín Botánico de la Concepción. Bekijk de oude molens en zie het achttiende-eeuwse aquaduct dat in vroegere tijden erg belangrijk was voor de toevoer van drinkwater richting Málaga.

Sendero de Picapedreros

Vervoer

Om echt de schitterende natuur van Parque Natural Montes de Málaga te waarderen kun je het best te voet, te fiets of te paard het park verkennen. Op die manier kun je ook op alle uitkijkpunten komen. Een aantal wandelroutes zijn duidelijk aangegeven en door het volgen van de bordjes kom je op de mooiste plekken. Als je toch liever het park vanuit de auto wil ontdekken is dat ook mogelijk. Als je de weg vanaf Málaga naar Colmenar neemt, rijd je langs de rand van het park. In de verte zie je mooie witte bergdorpjes liggen. Bij de fontein Fuente de la Reina gaat er een bosweg linksaf het park in. Al rijdend over slingerende weggetjes kun je genieten van de meest idyllische uitzichten. Uiteindelijk kom je uit op de A7200, waar je de hoofdweg richting Colmenar verder kunt volgen. Van de verschillende uitkijkpunten in het park is alleen El Cochino met de auto bereikbaar.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!