Parque Natural del Cabo de Gata-Níjar, Andalusië

Parque Natural del Cabo de Gata-Níjar Aan de Spaanse kust vind je Parque Natural del Cabo de Gata-Níjar. Ongerepte stranden om eindeloos over te wandelen, schitterende landschappen en gezellige dorpjes zijn typerend voor dit natuurpark. De ligging aan de kust maakt het de perfecte plaats voor watersporten en hoewel toeristen het gebied steeds meer weten te vinden, is het hier nog lang niet zo massaal als in de bekendere Spaanse kuststreken. Kom volledig tot rust in dit adembenemend mooie natuurpark.

Bezienswaardigheden & activiteiten

San José

Dit dorp wordt gezien als de hoofdstad van het natuurpark. Het dorp heeft zo’n achthonderd inwoners en je vindt hier alle benodigde voorzieningen. Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor het dorp en in het tweede weekend van augustus wordt ter ere van de toerist zelfs een speciaal festival georganiseerd. Wandel door de pittoreske straatjes, strijk neer op een van de gezellige terrasjes en geniet van de ongedwongen sfeer. Er is een leuke speeltuin voor kinderen en de uitzichten over de haven zijn spectaculair.

San José, Parque Natural del Cabo de Gata-Níjar

Rodalquilar

In het midden van het natuurpark vind je Rodalquilar. Dit dorp ligt in een vallei met dezelfde naam. In de buurt van het dorp ligt een prachtig strand, waar je heerlijk kunt relaxen. Als je vanuit het dorp richting het strand wandelt kom je onderweg het oudste gebouw van het natuurpark tegen. De toren van Las Alumbres was oorspronkelijk bedoeld om het dorp, en voornamelijk de waardevolle mineralen die hier gemijnd werden, te beschermen tegen piraten.

Strand dichtbij Rodalquilar, Parque Natural del Cabo de Gata-Níjar

Wateractiviteiten

Aangezien Parque Natural de Cabo de Gata-Níjar aan de kust ligt, is het de perfecte plaats voor wateractiviteiten. In de regio zijn diverse aanbieders van watersporten. Ga bijvoorbeeld kajakken en ontdekt grotten waar je vanaf het land niet bij kunt komen. Of laat je rondvaren op een motorboot. De gidsen kunnen je perfect vertellen wat je onderweg allemaal zult zien. Het landschap van het park is erg indrukwekkend vanaf het water. Onderweg kun je op sommige plaatsen snorkelen, om ook de onderwaterwereld beter te leren kennen. Of kies ervoor om te gaan duiken. Hiervoor heb je wel een vergunning nodig, maar dit is eenvoudig te krijgen bij een van de informatiepunten of activiteitenorganisaties. Het water bij het natuurpark is erg helder en je zult dan ook je ogen uitkijken.

Het water in het natuurpark is erg helder

Wandelroutes

Er lopen door het natuurpark veel prachtige wandelroutes. Loop bijvoorbeeld het Loma Pelada pad langs de kust. Dit eenvoudige wandelpad is ongeveer zes kilometer lang en bezorgt je daarmee zo’n tweeënhalf uur aan wandelplezier. Of kies voor een lastigere wandeling van San Pedro, via El Plomo naar Agua Amarga. Deze wandeling van elf kilometer is een halve dagtocht en brengt je langs de prachtigste kuststreken van het natuurpark. Als je liever niet wandelt, zijn er ook genoeg organisaties te vinden die je kunnen helpen als je wilt paardrijden of mountainbiken.

Parque Natural del Cabo de Gata-Níjar

Informatiecentra

In Parque Natural del Cabo de Gata-Níjar liggen maar liefst acht verschillende informatiecentra. Dit betekent dat je overal in het park wel in de buurt van een informatiecentrum bent. In het Interpretatiecentrum van de Natuur Las Amoladeras, in het westen van het natuurpark, kun je in een leerzame tentoonstelling alles ontdekken over de oorsprong en belangrijkste kenmerken van het natuurpark.

Ook in het pittoreske plaatsje San José, zo’n twintig minuten oostelijker dan Las Amoladeras, ligt een informatiepunt. Vanaf hier beginnen een aantal mooie wandelroutes en ze kunnen je alles vertellen over hotels en entertainment in de regio. En in het kleine Pozo de los Frailes, op maar vijf minuten rijden vanaf San José, vind je nog een informatiepunt.

Rijd vanaf Pozo de los Frailes een kwartier naar het noordoosten om in Informatiecentrum Rodalquilar een tentoonstelling te bezoeken. Deze tentoonstelling gaat over de geologie van het park. Je leert hier ook veel over de tijd waarin de goudmijnen nog in gebruik waren. De nabijgelegen Albardina botanische tuin herbergt een schat aan interessante planten.

Bij het Informatiecentrum La Isleta del Moro begint een prachtige wandeling naar Los Escullos. Je wandelt een uur door een adembenemend landschap, met prachtige stranden en indrukwekkende kliffen. De fossiele duinen van Los Escullos zijn een natuurmonument. Het informatiecentrum ligt aan de kust, tussen San José en Rodalquilar in.

Het nabijgelegen Informatiepunt La Amatista is alleen door haar schitterende ligging al het bezoeken waard. Je kijkt hier uit over de mooiste kliffen van Parque Natural del Cabo de Gata-Níjar.

Het Informatiepunt Sirens ligt direct naast de vuurtoren van Cabo de Gato, op het zuidelijkste puntje van het park. Vanaf hier worden tours door het park georganiseerd, je kunt hier kaarten van het gebied kopen en ze kunnen je verder informeren over de diverse activiteiten in het gebied.

Ook Informatiedesk Los Muertos is het startpunt van een schitterende wandeltocht. Wandel vanaf Los Muertos door de bergen naar Agua Amarga.

Vervoer

Parque Natural de Cabo de Gata-Níjar is goed bereikbaar met de auto. Rijd naar een van de pittoreske dorpjes en parkeer hier, om te voet, te paard, te fiets of zelfs op het water verder te gaan. Gezien de ligging is het een goed idee om het park gedeeltelijk vanaf het water te ontdekken. Ook wandelen brengt je naar de mooiste plaatsen. Vergeet ook niet om de dorpjes rustig wandelend te bekijken. De idyllische witte huizen, gezellige straten en ongedwongen sfeer zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!