Potes, Cantabrië

Uitzicht op Potes Aan de voet van de imposante bergketen Picos de Europa ligt het pittoreske bergdorpje Potes. Nauwe straatjes en steegjes kronkelen door het dorp en langs het water. Je loopt langs stenen muren en over prachtige oude bruggen. Potes is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Picos de Europa. In Fuente Dé, dat zo'n 25 kilometer verderop ligt, kun je de kabelbaan nemen de bergen in. Ook de Hermida-kloof is een mooie bezienswaardigheid. Tijdens je wandeling zie je misschien wel adelaars en gieren door de lucht zweven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historische centrum

Het oude centrum van Potes verken je het beste te voet. Het dorp heeft een middeleeuwse uitstraling dankzij de stenen muurtjes en oude bruggen. Er lopen smalle paden direct langs het water, afgewisseld met terrassen en huizen hoog erboven. De Torre del Infantado is de oude verdedigingstoren van het dorp. Hij dateert uit de vijftiende eeuw. Tegenwoordig is het een mooi uitzichtpunt. De gotische San Vincente-kerk mag je ook niet overslaan. Haal bij het informatiecentrum een plattegrond met daarop de mooiste bezienswaardigheden. Er zijn namelijk nogal wat authentieke panden die je graag meepikt op je wandeling door Potes.

Potes

Monasterio de Toribio de Liébana

Sint Beatus van Liébana was een van de bekendste priesters uit dit gebied rond Potes. Hij leefde in de achtste eeuw in dit klooster, zijn (deels controversiële) werken worden in hier bewaard. De gotische kloosterkerk is tegenwoordig een bedevaartsoord vanwege de grote relikwie van het Heilige Kruis.

Klooster Potes

Picos de Europa

Picos de Europa is een van de mooiste berggebieden van Spanje. In de groene dalen liggen slaperige dorpjes, op de hellingen staan boomgaarden en authentieke boerderijen. De toppen van de bergen zijn steil en ruig. Het is een heerlijke bestemming voor wandelaars. De paden nemen je mee over groene weiden en langs prachtige bergmeren. In deze ruige natuur leeft veel wild. Grote kans dat er een vale gier, buizerd of adelaar boven je zweeft. Het is verder het leefgebied van gemzen, auerhanen, wolven en beren. De 21 kilometer lange weg door de kloof Desfiladero de la Hermida is zeker een aanrader, evenals de bergweg Desfiladero de los Beyes. Beiden zijn schitterende routes met tal van uitkijkpunten om extra te genieten van de omgeving.

Picos de Europa

Kabelbaan

Potes is een goed uitgangspunt om de bergen van Picos de Europa te verkennen. Rijd 's ochtends vroeg naar het gehucht Fuente Dé om de Teleférico (de kabelbaan) te nemen. Deze supersnelle kabelbaan neemt je in vier minuten mee naar 1.823 meter hoogte. Eerst is het uitzicht vanuit de kabelbaan al schitterend, maar eenmaal boven geniet je pas echt van de ruige bergtoppen en de schitterende natuur. Diverse wandelroutes nemen je mee de bergen in. Je kan zelfs terug wandelen naar Fuente Dé. De kabelbaan kan twintig personen per keer meenemen en de wachttijd kan aardig oplopen, vroeg vertrekken is daarom aan te raden.

Fuente De Kabelbaan
Ballon!