Reisinfo Catalonië, Spanje

Catalonië Als je aan Catalonië denkt, denk je meteen aan Barcelona en de mooie zandstranden van de Costa Brava en Costa Dorada. Dat zijn natuurlijk trekpleisters van de regio, maar deze heeft nog veel meer te bieden. Ontdek jij Catalonië tijdens een autorondreis in Spanje?

Toch kunnen wij het ons helemaal voorstellen dat je kiest voor een stedentrip in Barcelona, deze mooie stad van Gaudi is ideaal voor een midweek of zelfs een hele week. De Sagrada Familia is de echte must-see, hoewel deze reusachtige kathedraal na eeuwen bouwen nog niet helemaal af is. Ook het kleurrijke Park Güell ademt Gaudi, voor beiden moet je vooraf tickets reserveren. Slenter over de levendige straat La Rambla. Hoewel deze zeer toeristisch is, zal je hier genieten van de geluiden van de straatmuzikanten, kan je rondsnuffelen in de souvenirwinkels en de gezellige pleinen met terrassen die in deze buurt liggen ontdekken. Barra Gòtic is de gotische wijk, waar je naast smalle straatjes ook de kathedraal van Barcelona vindt. Weet je dat je deze stad heel goed op de fiets kunt ontdekken?

Niet ver van de Franse grens ligt Nationaal Park Cap de Creus. Het rotsachtige gebied is een paradijs voor watervogels. Wandelliefhebbers, mountainbikers, maar ook duikers kunnen hun hart hier ophalen. Het vissersdorp Cadaquès is een goed uitgangspunt om het gebied te verkennen. Wandel over de kliffen naar de vuurtorens Far de Cap de Creus en Far de Cala Nans. Het huis van Salvador Dali, net buiten Cadaqués, is tegenwoordig een museum. Hier omheen liggen verschillende zandstranden.

Gerona is een andere stad waar je uren kunt dwalen, bezoek de Joodse wijk en verwonder je over de kleurrijke hangende huizen langs de rivier de Onyar. De smalle straatjes, vele trappen en gezellige pleinen spreken tot de verbeelding en zijn ook niet voor niets het decor in de serie Game of Thrones. Het klooster van Montserrat kan je met een kabelbaan bereiken, dit moet ook wel, want het ligt bovenop een steile rots. Het benedictijnse klooster is veel bezocht vanwege de Zwarte Madonna, maar natuurlijk ook vanwege de unieke ligging en het schitterende uitzicht dat je hier hebt. Ga je verder het binnenland in dan liggen hier middeleeuwse dorpen zoals Pals, Peretallada en Besalu.

Verder naar het zuiden ligt de stad Tarragona, waar je het enorme Romeinse aquaduct kunt bezoeken. Ook in de stad zie je nog meerdere Romeinse overblijfselen terug, zoals het amfitheater en het forum. Tossa de Mar heeft niet alleen een prachtig strand, de mooie ommuurde stad neemt je mee terug in de tijd.

Catalonië heeft een aantal mooie natuurparken waar je goed kunt wandelen en op zoek kunt naar de vele dieren die hier leven. Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici heeft de hoogste bergen, niet verwonderlijk, want het ligt in de Spaanse Pyreneeën, niet ver van de bergstaat Andorra. Dichterbij de kust ligt het glooiende Parque Natural Montseny, een biosfeerreservaat met veel wild. De delta van de rivier de Ebro is weer heel wat anders. Ook dit is een biosfeerreservaat en vooral een paradijs voor watervogels.

Ballon!