De 10 mooiste bezienswaardigheden in Spanje

Zon, cultuur én lekker eten: wat wil je op vakantie nog meer? Je bent er in ieder geval van verzekerd tijdens een bezoek aan de 10 mooiste bezienswaardigheden van Spanje. Ga op avontuur met de camper in het land van flamenco en tapas en beleef een afwisselende vakantie vol cultuur, bruisende steden en prachtige natuurgebieden. Hieronder lees je over 10 must-sees in Spanje die in ieder geval een plekje op je bucketlist verdienen!

Bekijk onze mooiste routes door heel Spanje op de pagina met voorbeeldroutes. Wil je direct routes zien in je favoriete regio? Vink dan in het linkermenu een regio naar keuze aan. Je past een route makkelijk aan met de knop ‘bewerk in routeplanner’.

1. Barcelona

Barcelona is een ongekend populaire bestemming, als citytrip én stop in je rondreis. Een volledig terechte status want deze stad heeft het echt allemaal. Begeef je van het strand naar het wereldberoemde Park Güell of stap in de kabelbaan van Montjuïc. De meest bezochte en bekendste bezienswaardigheid van Barcelona is de Sagrada Família. Deze kerk is ontworpen door de bekende architect Antoni Gaudí. Tussendoor smul je natuurlijk van de lekkerste tapas in beroemde plekken als Ciudad Condal of La Pepita, waar ze een originele draai aan klassieke tapas geven.

Park Guell, Barcelona

2. Picos de Europa

Welkom in de ‘Pieken van Europa’, de letterlijke betekenis van Nationaal Park Picos de Europa. Dit gebied is werkelijk een natuurrijke parel in Spanje. Picos herbergt talloze bezienswaardigheden waaronder meerdere bergketens en gezellige bergdorpjes. Afhankelijk van waar je verblijft raden we je onder andere de wandeling door de La Garganta Divina kloof aan. De wandelroute loopt dwars door de kloof, tussen de stadjes Posada de Valdeón en Las Arenas. Je loopt over paden die uitgehouwen zijn uit de rotsen en begeeft je langs diepe afgronden die door de rivier Cares zijn gevormd.

Picos de Europa, Spanje Picos de Europa, Spanje

3. De Andalusische juweeltjes: Sevilla – Málaga – Granada – Ronda

Oké, hier smokkelen we een beetje in de lijst. Om een overkill aan (prachtige) Spaanse steden te voorkomen hebben we mooiste steden in Andalusië samengevoegd in één alinea. Tijdens een rondreis door deze prachtige regio, streep je ze gelukkig ook allemaal af. Van het historische Sevilla tot het imposante Alhambra is Granada, van Tajo de Ronda-kloof naar uitblazen bij de stranden van Málaga, je hoeft tijdens deze camperreis niks te missen.

De indrukwekkende brug in Ronda In Granada valt genoeg te zien
Magisch uitzicht over Malaga De knusse straten van Sevilla

4. Valencia

Een andere populaire citytrip-bestemming is Valencia, maar je plakt makkelijk een overnachting in je route met onze persoonlijke routeplanner. Deze stad leent zich ontzettend goed voor fietstochtjes langs de groene oase waar Valencia bekend om staat: Jardin del Turia. Op zoek naar een origineel uitje hier? Boek dan via ons de workshop ‘Paella maken’, een souvenir voor de rest van je leven!

Geniet van de groene oase die deel uitmaakt van Valencia. Geniet van de lekkerste Tapas & Sangria

5. Santiago de Compostela

Een garantie voor gezelligheid in het buitenland: studentensteden. Zo ook Santiago de Compostela. Het grappige is dit gegeven hand in gaat met het bezoek van een andere groep: per jaar bezoeken zo’n 300.000 pelgrims de stad. Santiago de Compostela is namelijk een belangrijk bedevaartsoord. In het pelgrimsmuseum Museum de las Peregrinaciones leer je meer over deze bedevaartgangers.

Santiago de Compostela, Spanje Santiago de Compostela, Spanje

6. San Sebastian

In de autonome regio Baskenland ligt tussen het water en de bergen ingeklemd de prachtige stad San Sebastian. De stad ligt aan een geweldige baai met een lang, hagelwit zandstrand. Daarnaast staat San Sebastian ook nog bekend als de ‘gastronomische hoofdstad’ van Spanje. Dat is niet gek als je bedenkt dat je hier de meeste restaurants met Michelin-sterren per vierkante meter vindt.

San Sebastian, Spanje

7. Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

En we gaan weer terug de natuur in: op naar de Spaanse Pyreneeën. In Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido ligt het ruigste en meest ongerepte deel. Het park is het thuis van imposante bergketens, klaterende watervallen en groene valleien. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hier zich dagenlang vermaken. Dé wandeling die je hier van de lijst moet kruisen na een bezoek, is die door de Ordese-kloof. Deze kloof wordt wel vergeleken met de Grand Canyon, aan jou om te bekijken of deze verwachtingen overtroffen kunnen worden!

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, Spanje Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, Spanje

8. Madrid

Wellicht minder bekend en geliefd als citytrip dan Barcelona of Valencia, maar juist daarom misschien zo leuk: ga op ontdekkingstocht door bruisend Madrid. Van wereldmusea als het Prado, Reina Sofia of museum Thyssen tot ongelooflijk gezellig wijken vol met lekkere restaurantjes, er is hier voldoende te beleven. Lees je in met onze blog over de ‘Negen leukste bezienswaardigheden van Madrid’.

Bezoek het bijzondere Madrid

9. La Ciudad Encantada

Wat hebben een schildpad, een nijlpaard en een paddenstoel met elkaar gemeen? Het zijn alle drie de namen van bijzondere rotsformaties in La Ciudad Encatada. De ‘betoverde stad’ ligt op een half uurtje rijden van de middeleeuwse stad Cuenca, in Castilië-La Mancha. Als je klaar bent met een wandeling langs de bijzondere rotsen van La Ciudad Encantada, zouden we je zeker aanraden om de ‘hangende huizen’ van Cuenca nog te gaan bekijken. Deze huizen hangen over klif, boven de Huecar rivier die de twee stadsdelen van elkaar scheidt.

La Ciudad Encantada, Spanje

10. Torcal

Van de bijzondere rotsen in La Ciudad Encatada naar een ‘pannenkoekgebergte’ in de omgeving van Antequera, Andalusië. In het beschermde natuurgebied Torcal, liggen de platte rotsen in pefecte stapeltjes bovenop elkaar. Maak hier één van de drie leuke wandelingen, zelf raden we de ‘oranje’ route aan. Dat is de moeilijkste van 7,2 kilometer, maar ook de leukste. Wurm je in 3,5 uur door smalle doorgangen, waag je over smalle paadjes en klauter op gladde rotsen!

Torcal, Spanje

Bonus: Caminito del Rey

Wandelschoenen aan en camera in de aanslag: when in Andalusië mag een bezoek aan El Chorro eigenlijk niet ontbreken. Reserveer hier een tijdslot en wandel het ‘Koningspad’, de Caminito del Rey, langs immense rotswanden en door de kloof Desfiladero de los Gaitanes. Onder je raast de Rio Guadalhorce en bovenop de bruggen heb je de meest waanzinnige uitzichten.

Caminito Del Rey Bewandel de oude brug

Deze rondreis is voor jou!

Ben jij enthousiast geworden over een rondreis in Spanje, bijvoorbeeld door Andalusië? Dan is deze reis door Andalusië voor jou! Je past de reis makkelijk aan naar jouw wensen door te klikken op de button met 'Bewerk in routeplanner'. Of wil je onderweg écht he-le-maal niks missen? Bekijk dan eens onze bijzondere uitgebreide route over het 'Kustroute Iberisch schiereiland'.

Ballon!