Östersund, Norrland

Östersund, Zweden Aan het grote Storsjön meer ligt het stadje Östersund. Wandel door de autovrije winkelstraten en vergeet niet een blik te werpen op het Frösön kerkje met de bijzondere klokkentoren. Een bezoek aan het Jamtli museum is ook een aanrader. Bekijk wandtapijten uit de tijd van de Vikingen en struin door het openluchtmuseum. Via een voetgangersbrug ben je zo op het eiland Frösön. Dit is een heerlijke plek voor een dagtrip.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Jamtli Museum

Een must-see van Österund is het Jamtli museum ten noorden van het centrum. Dit museum bestaat uit een openluchtmuseum en een overdekt museum. De permanente tentoonstelling draait volledig om de periode van de IJstijd tot na de Vikingen. Ook is er meer te zien over de inheemse Sami bevolking. De Överhogdalsbonaderna Viking Tapestries zijn de meest bijzondere voorwerpen uit de tijd van de Vikingen. Dit zijn oude wandtapijten. Het openluchtmuseum bestaat uit vele gereconstrueerde houten gebouwen. Volg een rondleiding van een gids in klederdracht door het museum.

Jamtli Museum, Östersund

Stadsmuseet museum

In het centrum van Östersund staat het stadsmuseum. Het museum bevindt zich op de benedenverdieping van het gebouw. Bekijk hoe de stad zich door de jaren heeft ontwikkeld. De tentoonstelling wordt ook wel 'Ons stadje' genoemd en toont de geschiedenis tussen de jaren 1786 en 1930.

Stadsmuseet museum, Östersund

Frösön eiland

Net aan de andere kant van de stad ligt het mooie eiland Frösön. Wandel vanaf het centrum over de brug zo naar het grote eiland toe. Vroeger was dit eiland al bewoond door de Vikingen en de jagers. Dit is te zien aan de runensteen die vlakbij de Hornsbergkerk staat op het eiland. Nu is het een heerlijk eiland om een dagje door te brengen en te genieten van het prachtige uitzicht. Stap op de fiets en ga naar het Bynäset aan de westkant en bezoek ook de noordkant, "Östersunds Riviera" voor het bijzondere lange zwarte zandstrand. In totaal zijn er voor ongeveer 30 kilometer aan mooie fiets- en wandelpaden te vinden op het eiland.

Frösön eiland, Östersund

Pelgrimsroute

Spanje kent de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, en Scandinavië heeft de St. Olavsleden. Het is de noordelijkste pelgrimsroute ter wereld. Het wandelpad is 580 kilometer lang en loopt van Selånger in Zweden naar Trondheim in Noorwegen. Wandel een deel van deze prachtige route vanaf Östersund. Start de wandeling in het park Badhusparken, aan de oever van het Storsjön meer en volg de rood gemarkeerde bordjes. Je wordt onder andere over Frösö eiland en langs het meer geleid. Neem de natuur in je op en loop zo ver als je zelf wilt. De route over het eiland is ongeveer tien kilometer lang.

Pelgrimsroute, Östersund

Frösön kerk

Op het eiland Frösön, vlak aan de andere kant van de stadsbrug van Östersund, staat de prachtige Frösön kerk. Deze veel bezochte kerk dateert nog uit de twaalfde eeuw en heeft St. Olav als patroonheilige. Met name de klokkentoren is erg apart, omdat deze niet zoals gebruikelijk op de kerk is gebouwd maar ernaast. Deze is er ook pas in de achttiende eeuw bijgebouwd. Vanwege het prachtige uitzicht op het eiland is deze kerk erg populair als trouwlocatie.

Frösön kerk, Östersund

Omgeving

Locknekratern Meteoritcenter

Ten zuiden van Österund, op een half uur rijden, is het Meteorietcentrum Locknekratern. Kom meer te weten over de unieke dubbele meteoriet die 458 miljoen jaar geleden neerstortte op de wereld. Op de plek van het Locknesjön meer sloeg het grootste gedeelte van de meteoriet neer. In de natuur in de omgeving van het meer zijn nog duidelijke sporen hiervan te vinden. Deze unieke plek trekt onderzoekers van over de hele wereld aan. Bekijk in het museum de collectie van de verschillende rotsen, mineralen en alle andere soorten stenen.

Locknekratern Meteoritcenter, Zweden

MusOlles Museum

Op ongeveer een half uur rijden ten noorden van Östersund is een bijzonder museum. Het MusOlles museum is opgericht door Per-Olov Nilson, een verzamelaar in hart en nieren. Sta versteld van alle bijzondere voorwerpen die hij door de jaren heen verzameld heeft. Van porselein, postzegels en kostuums; dit is slechts een greep uit de enorme collectie. Hij opende het museum in 1906 en had destijds al maar liefst 10.000 objecten bij elkaar gevonden. Inmiddels is het museum uitgegroeid tot meerdere locaties, op de plek waar hij zijn hele leven heeft gewoond.

MusOlles Museum, Östersund
Ballon!