Nationaal Park Thy, Jutland

Nationaal park Thy, Jutland Nationaal Park Thy is het oudste nationale park van Denemarken. Dichte bossen, lange zandstranden en glooiende duinen zijn deel van dit ongerepte landschap. Het park is het leefgebied van otters en edelherten, ook is het een belangrijke broed- en rustplaats voor vogels. Grafheuvels uit de bronstijd en meerdere Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog laten een stukje Deense geschiedenis zien. In het park kun je allerlei wateractiviteiten ondernemen en de kilometerslange routes lenen zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hanstholm

In het centrum van havenstad Hanstholm, in het noorden van nationaal park Thy, staat de vuurtoren van Hanstholm. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de omliggende duinen en kustlijn. Ook staat hier het bunkermuseum, de grootste militaire vestingwerken uit de Tweede Wereldoorlog in Noord-Europa. De bunkers liggen verspreid over een enorm duinlandschap en er staan enorme kanonnen en ander militair geschut tentoongesteld. Loop door de nagebouwde kamers om een indruk te krijgen hoe de soldaten hier leefden en meer over de oorlog in dit gebied te leren.

Bunkermuseum van Hanstholm, Nationaal park Thy

Hanstholm natuurreservaat

Net ten zuiden van Hanstholm ligt het prachtige en waterrijke Hanstholm natuurreservaat. Dit gedeelte van het park is echter niet hele jaar door toegankelijk omdat het een belangrijke broedplek voor vogels is. De vogeltoren in Sårup kun je in elk geval bezoeken. Hier kun je kraanvogels spotten en in het najaar het gebrul van bronstige edelherten horen. Volg ook het wandelpad naar de Isbjerg, vanaf het einde van de Hindingvej. Met 56 meter hoogte is de Isbjerg het hoogste punt van het Hanstholm natuurreservaat en van het nationaal park Thy. Een ander prachtig stukje natuur in het natuurreservaat Hanstholm is het meer: Nors. Het water is heel schoon dankzij de bodem van kalksteen. Je kunt hier heerlijk zwemmen. Er is een (kindvriendelijk) strand bij het meer, met picknicktafels en barbecueplekken.

Natuurreservaat Hanstholm, Nationaal park Thy

Agger Tange

Het zuidelijke puntje van nationaal park Thy is het dorpje Agger. Dit vissersdorpje staat bekend om de heerlijke witte zandstranden, waar nog een bunker uit de Tweede Wereldoorlog te zien is. Het is een bijzonder stukje natuur. In de buurt vind je twee grote meren: Agger Tange, een lange landstrook tussen de Noordzee en het water van Nissum Bredning met de omliggende moerasgebieden, die een belangrijke plek voor vele vogels vormen. Veel watervogels uit Noord-Europa kiezen deze plek als rustplaats, waardoor dit gebied tot internationaal vogelbeschermingsgebied is verklaard. Daarnaast broeden hier ook bedreigde weidevogels.

Agger Tange, Nationaal park Thy

Vuurtoren van Lodbjerg

Beklim de 35 meter hoge, monumentale vuurtoren van Lodbjerg. De vuurtoren stamt uit 1883 en eenmaal boven kun je van het prachtige uitzicht over het park en de stranden te genieten. In het noorden zie je de duinheide van Lodbjerg, Lyngby en Stenbjerg. In het zuiden liggen de groene weilanden rondom de meren Ørum en Flade. In de vuurtoren is ook een tentoonstelling te bekijken en er staan vaak enthousiaste omwonenden klaar om je meer over de toren te vertellen. Daarnaast kun je in de omgeving heerlijk wandelen en fietsen. Maak bijvoorbeeld een mooie strandwandeling vanaf Agger langs de kust naar de vuurtoren.

Vuurtoren Lodbjerg, Nationaal park Thy

Omgeving

Grafheuvels

Verspreid over nationaal park Thy liggen grafheuvels uit de bronstijd. Ze zijn niet allemaal even goed te vinden of te zien, maar bij Skyum Bjerge zijn er meerdere te bezichtigen. In de vorige eeuw is een stuk duinlandschap met, zes op een rij liggende, grafheuvels tot beschermd gebied verklaard. Ook nabij Ydby Hede zijn tientallen grafheuvels te zien. Voor de leek lijken het 'gewoon' kleine heuvels in het landschap maar in werkelijkheid zijn het historische graftombes waar mensen in de bronstijd in begraven werden.

Grafheuvels en hunebedden, Nationaal park Thy
Ballon!