Top 10 bezienswaardigheden Denemarken

bijgewerkt op di 15 nov 2022 11:00

Gekleurde vakwerkhuizen en ongerepte kustlijnen: wanneer je een vakantie in Denemarken maakt zul je zien hoe makkelijk natuur en cultuur elkaar afwisselen. Van trendy Kopenhagen rijd je zo naar schattige vissersdorpjes of de ongerepte kust van één van de vele prachtige eilanden die het land rijk is. Zeker weten dat je niks mist onderweg? Wij hebben de tien mooiste bezienswaardigheden van Denemarken voor je op een rij gezet.

De mooiste vakanties in Denemarken vind je op onze pagina met voorbeeldroutes in Denemarken. Kies jouw droomroute of pas één van de routes makkelijk aan met de knop ‘bewerk in routeplanner’.
Nyhavn in Kopenhagen, Denemarken

1. Hip en knus: Kopenhagen

Een bezoek aan het kleurrijke Kopenhagen mag niet ontbreken tijdens een rondreis door Denemarken. Slenter op je gemak langs het fotogenieke 'Nyhavn', langs de gekleurde huisjes aan het water. En in het land van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen vind je overal zijn sporen. Zo ook in Kopenhagen, waar je onder andere het magische sprookjeshuis kunt bezoeken. Maar het meest bekende plaatje is natuurlijk het beroemde beeld van de Kleine Zeemeermin. Tot slot bezit Kopenhagen een aantal imposante paleizen, waaronder het prachtige paleizencomplex Amalienborg. Aan het eind van een dag vol bezienswaardigheden mag een goede maaltijd niet ontbreken. Dit doe je op een van de eilanden van Kopenhagen, in het leuke streetfoodwijkje Refshaleøen.

Smørrebrød, Kopenhagen

2. Kasteel Frederiksborg in Hillerød

In het plaatsje Hillerød vlakbij Kopenhagen, ligt het imposante Slot Frederiksborg. Waan je een van de inwoners van dit zeventiende-eeuwse slot, wanneer je door de fonkelende vertrekken loopt. Je krijgt een goed beeld van hoe het leven van de voormalige bewoners er uit moet hebben gezien. In het voorjaar of de zomer hier? Plak dan nog een wandeling door de mooie groene siertuinen aan je bezoek vast.

Slot Frederiksborg, Denemarken

3. De witte krijtrotsen van Møn

Hallo witte krijtrotsen en kilometers grijs kiezelstrand! Komt tot rust op het Deense eiland Møn. De spierwitte, hoge krijtrotsen zijn de bezienswaardigheid hier. Maak een lange wandeling over de kliffen, of wandel er langs via het strand onderaan de rotsen. Bij warm weer kun je in het bijzondere, blauwe kustwater zwemmen. Denk wel aan iets van waterschoenen of slippers, want kiezels voelen helaas niet plezant aan je blote voeten. In de nacht kun je een spectaculaire sterrenhemel verwachten, omdat Møn één van de weinige Dark Sky Parken op de wereld is.

Møn, Denemarken

4. Het eiland Funen

Op het groene eiland Funen gaan historie en natuur hand in hand. Tussen de eindeloze stranden en groene heuvels vind je hier schattige plaatsen. Wandel bijvoorbeeld door het oostelijke oude plaatsje Nyborg. Hier ligt ook het gelijknamige slot uit de twaalfde eeuw. Of vermaak je in het zuidelijke puntje, in het charmante havenstadje Faaborg. Een leuke bezienswaardigheid hier, naast het oude centrum, is het gevangenismuseum. Jong en oud leren hier over het gevangenisleven en lossen hier spannende moordmysteries op. Op het laatste belangrijke plaatsje op Funen, Odense, gaan we hieronder in.

Faaborg, Denemarken

5. Sprookjesachtig Odense

Krijg je niet genoeg van de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen? Dan is een bezoek aan het stadje Odense, ook op het eiland Funen, een absolute must. De geboortestad van de schrijver heeft een museum dat bestaat uit vijf delen, waaronder het gele geboortehuis maar ook het kinderspeelparadijs Fyrtøjet. Terug naar de moderne wereld? Wandel dan over het architectonische hoogstandje, de Byens Bro brug, naar foodhal Storms Pakhus. Hier kun je heerlijk eten en een kijkje nemen bij de haven van de stad!

Odense, Denemarken

6. Legowalhalla Billund

We zijn er allemaal mee opgegroeid: LEGO. In de stad Billund bedacht Ole Kirk Christiansen de felgekleurde bouwsteentje en nog steeds staat de stad in het teken van LEGO. Als liefhebber mag je het beroemde attractiepark LEGOLAND natuurlijk niet overslaan. In het iets verderop gelegen LEGO House kun je zelf aan de slag en bovenin het gebouw vind je een eregalerij met de mooiste bouwwerken. Billund is sowieso een waar kinderparadijs, je vindt hier ook nog een wild waterpretpark en een vrolijk teddyberenmuseum.

Billund, Denemarken

7. De Deens Wadden: Vadehavet Nationaal Park

Struin over de stranden van Vadehavet Nationaal Park, beter bekend als de Duitse Waddenzee. Naast de rust, de natuur en ruige zee is dit park een walhalla voor vogelliefhebbers. Maar liefst meer dan tien miljoen vogels stoppen hier jaarlijks tijdens hun trek. Ook leuk: ga hier op zeehondensafari. Deze vijf uur durende excursie begint met een korte inleiding in het Waddenzeecentrum, waarna je vertrekt naar de zandbank waar groepen zeehonden leven.

Nationaal Park Vadehavet, Denemarken

8. Uitblazen in Thy Nationaal Park

Welkom in het oudste nationale park van Denemarken. Je vindt hier in Thy zowel ongerepte natuur als stukken geschiedenis. De dichte bossen, zandstranden en glooiende duinen wisselen namelijk grafheuvels uit de bronstijd en indrukwekkende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog af. Blaas na een lange dag wandelen of fietsen uit in het vissersdorpje Agger Tange, waar twee grote meren in de buurt liggen. Of maak vanuit Agger een mooie wandeling naar de vuurtoren Lodbjerg.

Nationaal Park Thy, Denemarken

9. De natuurfenomenen Skagen

Wandel door de schilderachtige straatjes van het oude vissersdorpje Skagen. Dit dorpje ligt in het meest noordelijke puntje van Jutland, waar de wateren van Kattegat en Skagerrak samenkomen. Doordat de twee zeeën hier tegen elkaar opbotsen, zie je hier een bijzonder natuurfenomeen. Vanaf het strand van Grenen kun je dit goed bekijken. Skagen is wel het thuis van bijzondere natuurverschijnselen, want je ziet hier ook de ‘’wandelende duinen’’. De duinen schuiven ieder jaar zo’n vijftien meter op, waardoor incidenteel zelfs gebouwen het moeten ontgelden.

Skagen, Denemarken

10. Havenstad Aarhus

Deze leuke havenstad Aarhus in Jutland barst van de bezienswaardigheden. Met stip op één staat Den Gamle By, dit is een prachtig openluchtmuseum. Stap terug in het Denemarken van de negentiende en twintigste eeuw, een must-see voor jonge en oude geschiedenisliefhebbers. Stop voor een lunch in de Latijnse Wijk van Aarhus, waar je in de hippe cafés vers smørrebrød of een kanelsnurrer eet. Ten zuiden van Aarhus ligt het zomerverblijf van koningin Margethe II, waar je heerlijk door de Engelse tuinen kunt wandelen.

Aarhus, Denemarken

Meer Denemarken?

  • Bekijk al onze routes in Denemarken.
  • Bijvoorbeeld de Denemarken Doen route waarbij je alle hoogtepunten van Denemarken in twee weken ziet.
Ballon!