Reisinfo Karinthië, Oostenrijk

Dobratsch Karinthie Oostenrijk In het zuidoosten van Oostenrijk vind je de mooie, groene regio Karinthië. Het zijn in feite de zuidelijke uitlopers van de Alpen, maar vergis je niet, de hoogste toppen reiken ook hier tot boven de 3000 meter. De grens tussen Karinthië en Tirol loopt over de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk.

Klagenfurt is de hoofdstad van de regio en ook de grootste. De stad ligt aan de bekende Wörthersee, dat is ook meteen een van de redenen om Klagenfurt te bezoeken. Maak kennis met de Lindwurm. Je vindt deze stenen draak als fontein op het plein voor het raadhuis. De sage hoe deze draak in het wapen van de stad is gekomen wordt hier ook verteld. Ook een stop bij de Domkerk en het Domplein mogen niet ontbreken.

Dan natuurlijk de Wörthersee. Weet je dat je hier vanuit Klagenfurt naar toe kunt fietsen? Er is een aantal strandjes, de ideale plek om te zwemmen en de zonnebaden. Ben je op zoek naar een actievere manier om het meer te verkennen, je kunt hier roeien en kajakken of rond het meer fietsen. Op de oever ligt het miniatuurpark Minimundus.

De tweede stad van Karinthië is Villach, deze ligt aan de oever van de rivier de Drau. Ook deze stad heeft een mooi historisch centrum, met kleurrijke oude panden en een mooie gotische kerk. Net buiten het stadje ligt Kasteel Landskron. De ruïne kun je bezoeken en er worden roofvogelshows gehouden. Villach ligt ten westen van de Ossiacher See en de Faaker See, beide prachtige turkooizen bergmeren, ideaal om van het water te genieten.

Met de diverse kabelbanen en stoeltjesliften trek je makkelijk de bergen in. Er lopen vele kilometers aan wandel- en fietspaden over de bergruggen. Je wandelt langs groene bergweides, bijvoorbeeld naar de top van de Dobratsch. De Villacher Alpenstrasse loopt langs natuurpark Dobratsch en je kunt hier op vele plekken stoppen om te wandelen. Hier is ook een startpunt van de wandeling naar de top van deze markante berg. De Alpentuin in het natuurpark toont ruim 800 soorten alpenplanten. Bijzonder aan de Dobratsch is dat op de flanken, twee bedevaartskapellen staan, naar beide kun je wandelen.

Nationaal Park Nockberge is sinds 2012 een biosfeerreservaat en de 35 kilometer lange Nockalmstrasse is dé manier om het park te ontdekken. Aan deze weg vind je ook een zomerrodelbaan en een reptielenpark. Het stadje Dobriach ligt hier vlakbij, aan de Millstättersee. Naast een vakantie aan het water, kun je hier uitstekend wandelen. De heldere Weissensee ligt hier ten zuiden van, hier wordt jaarlijks de alternatieve elfstedentocht op de schaats verreden. In de zomer kun je hier zwemmen en vissen (je hebt wel een vergunning nodig), maar je kunt ook een boottocht maken. Er zijn zelfs speciale culinaire boottochten, waar je onderweg proeft van de regionale specialiteiten.

Op de grens tussen Oostenrijk en Slovenië liggen de Karawanken, een bergketen met toppen tot ruim 2200 meter hoog. Je kunt hier ook uitstekend wandelen, hoewel de Sloveense zijde mooier groen is dan de Oostenrijkse kant. Bij Obir liggen druipsteengrotten, met prachtige formaties.

Rondreizen door Karinthië, Oostenrijk

Onze rondreis Ongerept Slovenië & Oostenrijk combineert goed met de regio Karinthië. In het routevoorbeeld hieronder zie je al dat je meteen de manier van reizen en het aantal dagen aan kunt passen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Ongerept Slovenië & Oostenrijk

Deze prachtige route brengt je naar de hoogste bergen en helderste meren van Europa. Tijdens deze mooie camperrondreis reis je door het knusse Oostenrijk en het nog ongerepte Slovenië. Verwonder je over het sprookjesachtige meer van Bled en de indrukwekkende grotten van Postojna. Via de de hoge pieken van de Grossglockner in het nationale park Hohe Tauern reis je naar de laatste stop van de reis: de sfeervolle stad Kitzbühel in Tirol.

Nationaal Park Hohe Tauernmeer van BledPostojna Predjama BurchtCamper McRent
Ballon!