Reisinfo Karinthië, Oostenrijk

Dobratsch Karinthie Oostenrijk In het zuidoosten van Oostenrijk vind je de mooie, groene regio Karinthië. Het zijn in feite de zuidelijke uitlopers van de Alpen, maar vergis je niet, de hoogste toppen reiken ook hier tot boven de 3000 meter. De grens tussen Karinthië en Tirol loopt over de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk.

Klagenfurt is de grootste stad van de regio en ook de grootste. De stad ligt aan de bekende Wörthersee, dat is ook meteen één van de redenen om Klagenfurt te bezoeken. Maak kennis met de Lindwurm. Je vindt deze stenen draak als fontein op het plein voor het raadhuis. De sage hoe deze draak in het wapen van de stad is gekomen wordt hier ook verteld. Ook een stop bij de Domkerk en het Domplein mogen niet ontbreken.

Dan natuurlijk de Wörthersee. Weet je dat je hier vanuit Klagenfurt naar toe kunt fietsen? Er liggen een aantal strandjes, de ideale plek om te zwemmen en de zonnebaden. Ben je op zoek naar een actievere manier om het meer te verkennen, je kan hier roeien en kajakken of rond het meer fietsen. Op de oever ligt het miniatuurpark Minimundus.

De tweede stad van Karinthië is Villach, deze ligt aan de oever van de rivier de Drau. Ook deze stad heeft een mooi historisch centrum, met kleurrijke oude panden en een mooie gotische kerk. Net buiten het stadje ligt Kasteel Landskron. De ruïne kan je bezoeken en er worden roofvogelshows gehouden. Villach ligt ten westen van de Ossiacher See en de Faaker See, beide prachtige turkooizen bergmeren, ideaal om van het water te genieten.

Met de diverse kabelbanen en stoeltjesliften trek je makkelijk de bergen in. Er lopen vele kilometers aan wandel- en fietspaden over de bergruggen. Je wandelt langs groene bergweides, bijvoorbeeld naar de top van de Dobratsch. De Villacher Alpenstrasse loopt langs natuurpark Dobratsch en je kan hier op vele plekken stoppen om te wandelen. Hier is ook een startpunt van de wandeling naar de top van deze markante berg. De Alpentuin in het natuurpark toont ruim 800 soorten alpenplanten. Bijzonder aan de Dobratsch is dat op de flanken, twee bedevaartskapellen staan, naar beide kan je toe wandelen.

Nationaal Park Nockberge is sinds 2012 een biosfeerreservaat en de 35 kilometer lange Nockalmstrasse is dé manier om het park te ontdekken. Aan deze weg vind je ook een zomerrodelbaan en een reptielenpark. Het stadje Dobriach ligt hier vlakbij, aan de Millstättersee. Naast een vakantie aan het water, kan je hier uitstekend wandelen. De heldere Weissensee ligt hier ten zuiden van, hier wordt jaarlijks de alternatieve elfstedentocht op de schaats verreden. In de zomer kan je hier zwemmen en vissen (je hebt wel een vergunning nodig), maar je kan ook een boottocht maken. Er zijn zelfs speciale culinaire boottochten, waar je onderweg proeft van de regionale specialiteiten.

Op de grens tussen Oostenrijk en Slovenië liggen de Karawanken, een bergketen met toppen tot ruim 2200 meter hoog. Je kan hier ook uitstekend wandelen, hoewel de Sloveense zijde mooier groen is dan de Oostenrijkse kant. Bij Obir liggen hier druipsteengrotten, met prachtige formaties.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!