Natuurpark Zillertaler Alpen, Oostenrijk

Natuurpark Zillertaler Alpen Prachtige uitzichten over hoge bergtoppen en schilderachtige almweides: die ga je vinden in het natuurpark Zillertaler Alpen. Vooral voor wandelaars is dit natuurpark een waar walhalla met honderden kilometers aan wandelroutes. Het natuurpark strekt zich uit over zo’n 379 km² in Oostenrijk en Italië. Bezoek er de Hochfeiler, de hoogste bergtop van de Zillertaler Alpen, of bewonder er het heldergroene water van het Schlegeis stuwmeer.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Ginzling

Middenin de Zillertaler Alpen ligt het charmante bergdorp Ginzling. In Ginzling komen mens en natuur harmonieus samen. Een ideaal uitgangspunt voor de vele wandelroutes door Zillertaler Alpen. Ook vind je er het Naturparkhaus waar je op interactieve wijze mee wordt genomen door het natuurpark. Bekijk hier geen saaie tentoonstellingen, het is de bedoeling dat jong en oud op een speelse manier enthousiast worden gemaakt meer te leren.

Ginzling, Natuurpark Zillertaler Alpen

Schlegeis stuwmeer

De Schlegeis Stausee is een stuwmeer met blauwgroen water midden in de Zillertaler Alpen. Vanuit het dorp Ginzling rijd je via de Schlegeis Alpenstrasse naar het meer toe en kun je onderweg bij mooie uitzichtpunten stoppen. Eenmaal bij het meer starten verschillende wandelroutes en kun je bijvoorbeeld over de ruim 700 meter lange stuwdam wandelen. Maar een absoluut hoogtepunt is de Kebema Panorama hangbrug. Deze hangbrug is alleen te voet bereikbaar via een flinke klim, maar boven word je beloond met een fantastisch uitzicht op het meer. Het is een fotogeniek plekje want je kunt het zo fotograferen dat het lijkt alsof de brug over duizelingwekkende hoogtes boven het meer hangt.

Schlegeis stuwmeer, Natuurpark Zillertaler Alpen

Höhenstrasse

De Zillertaler Höhenstrasse wordt gezien als de mooiste panoramaroute van de Alpen. Het rijden van deze route, die ligt op een hoogte van zo’n 2.000 meter, is een onvergetelijke ervaring. Vanaf deze route bekijk je het indrukwekkende natuurgebied van een afstandje. Zo word je continu getrakteerd op de mooiste vergezichten over de Zillertaler Alpen. Tegenwoordig kun je via vijf verschillende toegangswegen in Ried, Kaltenbach, Aschau, Zellberg en Hippach beginnen aan deze fantastische rit door de bergen.

Höhenstrasse, Natuurpark Zillertaler Alpen

Unterschrammachkar

De Unterschrammachkar is een prachtige hoogvlakte, waar je mooi doorheen kunt wandelen. Ga even zitten in het almgras, kijk om je heen en laat je imponeren door het uitgestrekte landschap en door de bergtoppen om je heen. Even wat verkoeling nodig? De rivier Unterschrammachbach stroomt door deze vlakte, dus daar kun je even heerlijk pootje baden.

Unterschrammachkar, Natuurpark Zillertaler Alpen

Hochfeiler

Met een hoogte van ongeveer 3.500 meter is de Hochfeiler, die op de grens van Oostenrijk en Italië ligt, de hoogste bergtop van de Zillertaler Alpen. Daarmee is de top dus net even wat indrukwekkender dan de andere bergtoppen in het natuurpark en geeft het een prachtig uitzicht over de omgeving. Op de noordelijke flanken ligt een gletsjer die beklommen kan worden en populair is onder alpinisten.

Hochfeiler, Natuurpark Zillertaler Alpen

Hintertux

Bij het plaatsje Hintertux ligt de gelijknamige gletsjer. Een prachtig natuurverschijnsel waar je ook nog eens het hele jaar door op kunt skiën. Naast skiën, is er ook een natuurlijk paleis van ijs op de gletsjer te vinden. Hier kun je kijken naar de bevroren watervallen, de ijskristallen en het gletsjermeer. De Hintertuxgletsjer biedt meer, namelijk de hoogst gelegen grot van Europa, de Spannagelhöhe. Je kan door de grot heen lopen en zien dat er allemaal holtes zijn ontstaan door de kracht van het water uit de bergen. De wandeling duurt ongeveer een uur. Vanuit de plaats Hintertux gaat er een gondel omhoog naar de top van de gletsjer.

Hintertuxgletsjer, Natuurpark Zillertaler Alpen
Ballon!