Reisinfo Loire, Frankrijk

Kasteel Loire Frankrijk De kastelen aan de Loire zijn de belangrijkste toeristische trekpleister voor deze regio, maar het is ook een uitstekende wijnstreek. De rivier de Loire baant zich een weg door het landschap en stroomt dwars door de historische steden Orléans en Tours. In het Loiredal liggen talloze kastelen en landhuizen op de oevers van deze grote rivier. De autoroute langs de Loire is schitterend, maar als je van fietsen houdt, dan is het ook een echte aanrader om deze mee te nemen (of te huren). La Loire à Vélo is de fietsroute van mooi aangelegde paden dwars door de groene natuur. Uiteraard heb je hier op veel plaatsen heb je een schitterend uitzicht over de rivier en de kastelen.

Je komt beslist diverse parels van kastelen en landhuizen tegen, een kleine greep uit de bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken aan jouw kastelenroute. Het zeventiende eeuwse, barokke Château de Cheverny en de omliggende tuinen is een echte aanrader. In het kasteel vind je een tentoonstelling van het stripfiguur Kuifje. Château Chambord ligt op 15 kilometer van Blois en is één van de mooiste kastelen, met maar liefst 365 torens. Tussen Tours en Blois ligt Château de Chenonceau dat met verschillende bogen over de rivier de Cher, een zijrivier van de Loire, gebouwd is. Het gotisch/renaissance Château d'Amboise ligt op een heuvel in het gelijknamige stadje.

Het vijftiende eeuwse kasteel Château de Brissac-Quincé is een bijzonder bouwwerk. Het is niet alleen ouder dan vele andere kastelen, het is ook nog eens het hoogste van Frankrijk. Je kan de uitgestrekte tuinen, de markante rode brug en een deel van het kasteel zelf bezoeken. Sprookjes worden waarheid in het kasteel van Doornroosje, Château d'Ussé. Dit kasteel met talloze witte torens wordt omringd door tuinen en bos.

Tussen al deze kastelen liggen ook prachtige historische stadjes. Laten we beginnen in Tours met de indrukwekkende Saint-Gatien kathedraal. In het oude centrum ligt het gezellige Place Plumereau, een plein met talloze terrasjes, omgeven door authentieke houten huizen. Zo'n 60 kilometernaar het noordoosten ligt Blois, een stad met veel vakwerkhuizen en een prachtig kasteel uit de vijftiende eeuwl. Een wandeling over de kade is hier een echte aanrader, zeker met zonsondergang. Dan is er Orléans, de hoofdstad van de regio Centre-Val-de-Loire, de stad van Jeanne d'Arc. Place du Martroi met het ruiterstandbeeld van deze vrouw en de prachtige Sainte-Croix Kathedraal met gebrandschilderde ramen zijn een must-see.

Wil je even wat anders zien dan de kastelen, bij Saumur liggen unieke grotwoningen die in het witte kalksteen uitgehouwen zijn. Je kan de grotten bezoeken, evenals de paddenstoelenkwekerij die er nu gevestigd is en het bijbehorende restaurant Le Saut aux Loups. De dierentuin Zooparc de Beauval is de grootste van Frankrijk en je vindt hier veel verschillende en bijzondere dieren.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan